Sri yantra mandala in njen pomen

Sri yantra mandala in njen pomen

Posted in Blog

Magična Sri yantra je simbol božanstva, izražena v geometrijski obliki. 

Sveti vzorci ali “sveta geometrija”, je prisotna povsod okoli nas. Gre za popolne vzorce in oblike iz katerih je po točno natančnih zaporedjih in proporcih ustvarjen cel naš mikro in makro kozmos.

To so idealne oblike in vzorci, ki tvorijo temeljne predloge za življenje v vesolju. Od Fibonačijevega zaporedja do Zlatega reza, Rože življenja, Metatronove kocke, Merkabe, Torusa itd., se oblikovani vzorci razčlenijo kot jezik številk v matematiki, ki urejajo naš celoten viden in neviden svet. Duhovni pomeni za temi geometrijskimi vzorci in simboli so veliko večji, kot se jih mi zavedamo.

Kompleksna geometrija – Sveta geometrija, ki so jo razumele in uporabljale že stare civilizacije, je ključ in dostop do razumevanja vsega stvarstva.

Galileo je nekoč rekel: “Matematika je abeceda, s katero je Bog napisal vesolje.” Umetniki, glasbeniki, arhitekti, znanstveniki, programerji in filozofi od nekdaj uporabljajo moč svete geometrije pri svojem delu, saj gre povsod za zaporedja,  proporce in čisto matematično natančnost.
Sveta geometrija torej predstavlja ne  samo vidno zaznavanje sveta, ampak tudi ne predmetne, mistične elemente življenja.

Znanstveniki iz različnih raziskovalnih področjih, predvsem iz fizike, so zadnje čase pokazali veliko zanimanje za Sri Yantro.
Energijski učinek Sri yantre naj bi bil kar 70 krat močnejši od učinka piramidne konstrukcije.
To pomeni, da ima 3 centimetrska Sri yantra večji učinek kot dvometrska piramida.

Kompleksna geometrija Sri Yantre, v kateri je zastopanih vseh pet naravnih elementov, ima resnično zanimiv matematični pomen. V Yantri ne najdemo samo Zlatega reza in polno drugih simbolov, temveč tudi vzporednice z geometrijsko strukturo vodikovega atoma in razmerja njegovih črt žarčenja.

Sri yantra je vsekakor močen simbol svete geometrije. Predstavljala naj bi vizualno podobo mantre OM, ki je po hindujski tradiciji prvobitni zvok božanske kreacije.

O SRI YANTRI

Beseda yantra pomeni »prejemati« ali »podpirati«.
Sri yantre so ritualni diagrami iz vedskih, hindujskih in tantričnih kultur, ki imajo velik pomen in učinek.

V Indiji so Sri yantre prisotne skoraj v vsaki hiši.

Sri yantra se šteje za enega najstarejših, najčistejših in najmočnejših simbolov. Koristi in moči Sri yantre pomagajo, da izpolnimo svoje želje in izboljšamo svoje življenje. Namen je, da v naše bivanje prinese bogastvo, tako v duhovnih kot v materialnih sferah. Prav tako uporabniku zagotavlja mir, moč in uspeh, ko se konsistentno povezuje z yantro in s svojim notranjim mirom, bistvom in zavedanjem.

Motiv naj bi pomagal odstraniti slabe vplive in ovire v življenju. Sri Yantra je božanstvo bogastva in dobrega počutja. Njegova struktura odraža kozmični načrt in simbolizira največjo obliko zavesti. Predstavlja tudi popolno dopolnjevanje ženske (yin) ter moške (yang) energije.

Njihova izredna moč je odvisna od natančne geometrije ter pravilno izbranih oblik, simbolov ter barv. Pomembno je, da so v njih zastopani vsi naravni elementi od etra do zemlje, saj le prisotnost in ravnovesje vseh njih, v naravi, naših telesih in prostoru vzpostavlja in zagotavlja zdravje, ravnovesje, harmonijo, obilje in mir.

Najbolje jo je namestiti na sever, severovzhod in vzhod prostora, trikotnik okoli središčne točke Bindu, pa mora biti obrnjen navzdol.

SRI YANTRA in njen pomen po nivojih.

SRI YANTRA in njena splošna sestava.

Sri yantra je sestavljena iz 9 trikotnikov. 5 jih je obrnjenih navzdol in predstavljajo moško silo, 4 trikotniki, ki so usmerjeni navzgor, pa predstavljajo žensko energijo. Okrogla pika na sredini simbolizira izvor in zaključek stvaritve.
Posebna razporeditev 9 trikotnikov ustvarja fascinanten diagram s skupno 43 majhnimi trikotniki.

Vsaka yantra se začenja v središčni točki in se končuje z zunanjim kvadratom. Celo dogajanje od središčne točke do zunanjega kvadrata prikazuje univerzalno evolucijo, ki se začne v središču univerzuma (fine vibracije, eter) ter se konča z materializacijo (grobe vibracije, zemlja).

Vsak trikotnik predstavlja božanstvo, ki je opisano v mantri Devi Khadgamala. 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vsak del Sri yantre se nanaša na čakro v telesu in tudi na vesolje.

OSREDNJA TOČKA oz. Bindu predstavlja zasnovo vira energije / zgoščeno energijo / celotno kozmično energijo ali preprosto – seme. Bindu, simbolizira Shiva – Shakti.

TRIKOTNIK, ki je obrnjen navzdol, predstavlja moč ustvarjanja, ženskost in središče vsega stvarjenja, medtem, ko je trikotnik, ki je obrnjen navzgor, prikaz moškosti, sprememb, gibanja in moči.

KROGI, ki obdajajo trikotnike, so simbol kozmičnih ritmov. Ilustracija kroga uteleša koncept, da čas nima začetka ali konca. Notranji del prostora in najgloblja regija atoma imata podoben ritem in enako intenzivnost. Ta utrip je globoko v vsaki osebi.

LOTOS predstavlja tantrično koncentracijo subtilne energije, predstavlja yoni, ženski ustvarjalni princip, ustvarjanje plodne življenjske energije.

Lotosovi cvetni listi simbolizirajo odprto srce in kako posameznik razume odstiranje svoje življenjske poti v danem trenutku. Le odprto srce lahko človeku ponudi resnično razumevanje vsega okoli njega.

KVADRAT, ki obdaja yantro ponazarja materialistični svet, ki ga človek čuti kot pomembnega, ter njegovo popačeno predstavo, omejujoč um in prepreke, ki si jih sam postavlja na poti.
Kvadrat predstavlja tudi stabilno in trdno snov, element zemljo.
Štirje pragovi/vrata v obliki črke T v kvadratu, pomenijo štiri kardinalne točke, ki simbolizirajo povezavo posvečenega prostora Yantre z zunanjim svetom.

Informacije zbrala, zapisala in oblikovala Sanja Rehar.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this